1041 Budapest Árpád út 88 (Bejárat a Lebstück Mária utcából)


+36/70-5004001
| info@motostyling.hu

Amikor az erõ velünk van...

2009-12-22 16:03:31
Amikor az erõ velünk van...  kép

\"\"

Régi vágyam teljesülhetett azzal, hogy lehetõséget kaptam a Honda Hungary és a csajokamotoron.hu-tól, hogy egy pár nap erejéig kipróbáljam az új Honda CBR 1000RR -t.

Mindig is arra voltam kíváncsi, hogy a pasik többsége miért teszi le a voksát az 1ooo-es motorok mellett, arra hivatkozva, hogy a kisebb kategóriák túl gyengék számukra.

Eddig is bármilyen új motorra ültem, megfelelõ tisztelettel kezdtem az ismerkedést, ez itt önmagában és a hallott vélemények alapján is szükségesnek bizonyult. Ami egy új különleges élményt rejtett magában, az az új ABS-es fékrendszer kipróbálása, illetve a fékrendszerrõl való további tapasztalatok megszerzése esõs körülmények között a csapatom közremûködésével. Szerettük volna a motort zárt versenypályán is kipróbálni, erre már végül nem adódott lehetõségünk, viszont sikerült az októberi eleji hideg és esõs idõben közel 4oo km-t motorozni közúton, ezzel kimerítõ képet kaptunk a motor utcai kezelhetõségérõl. Ezáltal vannak olyan információink is, melyek még a pályán is hasznosak lehetnek, ha a jövõben egy ilyen motorral szeretnénk motorozni.

\"\"

Elsõ benyomásra kellemesen csalódtam a motor üléspozíciójában, mert egy nõnek általában ezzel adódnak elsõként a problémái. Ennek köszönhetõen a felszállás és a motor oldaltámaszról való felállítása nem okoz gondot, a kormány pozíciója is (nincs túl messze) kényelmes, épp ezért sokkal több mozgásteret biztosít, ehhez hozzásegít a lábtartó helyzete is. A kezelõszervek és megvilágításuk a Hondától megszokott minõségben és színvilágban valósultak meg ezen a típuson.

A tükrök használatakor a mögöttünk lévõ tér maximálisan belátható, de szembõl a motor külsejét tekintve nem túl elõnyös a design. /most már értem hogy az olaszok miért szerelik le a tükröket motorjaikról J /

\"\"

A motor indításakor egy furcsa jelenségnek lehetünk tanúi, miszerint elmarad a várva várt nagy kategóriás hanghatás, amit a zöldek biztos örömmel üdvözölnek, viszont ennek a kategóriának a vásárlói nem hinném, hogy erre vágytak volna. Ha csúcskategóriás motorral lopakodni szeretnénk a városi forgalomban, akkor semmiképpen se cseréljük le a dobot.

Elinduláskor meglepõ könnyedséget tapasztalunk, a motor nagyon kezesen viselkedik már az alsó fordulatszám tartományban is (a Honda image, mint felhasználóbarát motort gyártani, itt jól érezhetõ), a folyamatos haladás során szinte kívánja a motor, hogy a magasabb tartományt is kipróbáljuk, így szinte nem akarunk leszállni róla. A váltó a Hondához megszokott kiváló módon mûködik, de a fokozatkijelzõ itt is sokaknak hiányozni fog.

\"\"

A Honda tesztnap alkalmával már volt lehetõségem a fékrendszer próbájára, de az esõs idõben tudtuk kipróbálni igazán, mit is tud az új rendszer. Szinte hihetetlen módon lehet bízni a fékben, olyan helyzetekben is ahol már a normál fékekkel nem tudnánk megállni esõs idõben, a motor az utolsó pillanatig irányítható marad, és jóval nagyobb lassulást érünk el.

Összehasonlításképpen a Suzuki a 2009-es modelljén a futómûvet helyezte elõtérbe és motor más részein nem változtatott nagyban, a Honda viszont képes volt újítani úgy, hogy megcélozta a motorosok széles táborát egy olyan technikai újítással, ami még a szkeptikusokat is lenyûgözi, ezáltal méltó vetélytársa lehet az Yamaha új R1-esének.

\"\"

Egy nagyon magas színvonalú, technikai újdonságokkal felszerelt motorról beszélünk összességében, aminek köszönhetõen kedvelt a versenyzõk körében, de hála felhasználóbarát mivoltának, akár olyanok is bátran megvehetik, akik a szamárlétrát átugorva egybõl egy 1ooo-es motoron szeretnének feszíteni.

Szöveg, fotó: Majzik Ibolya

Adatok

Motor: vízhûtésû, négyütemû, 16 szelepes DOHC, soros, négyhengeres

Hengerûrtartalom: 999 cm³

Furat x löket: 76 × 55,1 mm

Kompresszió viszony: 12,3:1

Teljesítmény: 131 kW (179 LE) @ 12000 1/min

Nyomaték: 112 Nm @ 8500 1/min

Váltó: 6 fokozat

Elsõ futóm: Ø 43 mm fordított teleszkópvilla, fokozatmentesen állítható elõfeszítés, nyomó- és húzófokozat, 120 mm rugóút

Hátsó futómû: Pro-Link rugóstag, 10 fokozatban állítható elõfeszítés és fokozatmentesen állítható nyomó- és húzófokozat, 135 mm rugóút

Ülésmagasság: 820 mm

Tengelytáv: 1410 mm

Üzemanyag tartály: 17,7 l

Útrakész tömeg: 199 (*210) kg

Ára reg.adóval:          3 698 000

+ ABS:                        + 200.000

+ Repsol vagy HRC szín: + 30.000